E. JURZYCA: O zavedení digitalizovaných učebníc nechcem rozhodnúť bez učiteľov

15.06.2011 Celý región

Bratislava 14. júna (TASR) - O spustení digitalizovaných učebníc na všetkých slovenských školách by mali pomôcť rozhodnúť učitelia, ktorí s týmto projektom mali skúsenosť. \"Ide o vás, aby ste povedali, čo si o projekte digitalizácie myslíte. Či nie je príliš drahý na to, ako je kvalitný,\" povedal učiteľom minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Eugen Jurzyca na odbornej konferencii v Bratislave, ktorej cieľom bolo vyhodnotiť projekt testovania učebníc Planéta vedomostí.

Minister ďalej uviedol, že deti treba pripraviť na život vo svete, v ktorom je prebytok informácií. \"Veľmi chceme, aby sa škola menila na prostredie, kde by sa deti vedeli orientovať v množstve informácií. To nejde bez toho, aby bola škola pripojená na internet,\" dodal Jurzyca. Práve digitalizované učebnice prinášajú podľa ministra výhody v tom, že môžu byť priebežne aktualizované, môžu byť prispôsobené slabšie počujúcim či slabšie vidiacim.

Podľa vedúceho výskumného tímu projektu Planéta vedomostí Radomíra Masaryka projekt jednoznačne pomôže skvalitniť vzdelávací proces. Niektorí z prítomných učiteľov oponovali, že testovanie prebiehalo príliš krátko na to, aby mohli byť vyvodené závery. Navyše, na niektorých školách bolo podľa nich problematické dostať sa k počítačovej učebni.

Testovanie projektu planéta vedomostí prebiehalo na 300 základných a stredných školách od 7. februára tohto roku. Tieto školy mali k dispozícii digitálne učebnice z matematiky, fyziky, chémie, biológie a anglického jazyka. Ak bude projekt vyhodnotený ako úspešný, ministerstvo školstva zavedie Planétu vedomostí do všetkých škôl 1. septembra tohto roka. Na tri roky by prevádzka a servis stáli približne šesť až 12 miliónov eur.
 

Vyberte región